De prijs van de legeringstoeslagen voor roestvrij staal daalt voor het eerst (Juni 2022)

Zoals de Filame Groep elke maand doet, hebben wij ons panel van leveranciers geraadpleegd om een zo nauwkeurig mogelijke schatting te maken van de ontwikkeling van de prijs van de legeringstoeslagen voor de roestvrije staalsoorten die de Filame Groep op regelmatige basis gebruikt.

Voor de maand Juni hebben we, na de stijging in Mei, voor het eerst een prijsdaling gezien in Juni.

Het is nog te vroeg om te zeggen of dit wijst op een blijvende neerwaartse tendens op de markten, maar de tendens volgt die welke is waargenomen voor de staalprijzen.

Er zij op gewezen dat alle leveranciers nog steeds een energietoeslag toepassen die varieert van 235 euro/ton tot 385 euro/ton voor bepaalde bedrijven om de stijging van de energiekosten te integreren.

Filame herinnert eraan dat de prijs van de legeringstoeslag van maand tot maand wordt vastgesteld door de verschillende leveranciers naar gelang van de kwaliteiten roestvrij staal die zij leveren.  Er zijn dus verschillen tussen de diverse leveranciers, maar de tendens is bij alle leveranciers dezelfde.

Bovendien is de prijs die van de dag waarop het materiaal wordt geleverd. Er kunnen dus verschillen zijn tussen het tijdstip van bestelling en het tijdstip van levering, temeer daar de leveringstermijnen nog steeds vrij lang zijn, maar zich stabiliseren.

Voorts zij opgemerkt dat de onderstaande cijfers een algemene tendens bij de staalproducenten zijn en dat de prijs bij slitters, draadtrekkers of groothandelaren varieert naar gelang van de gevraagde kwaliteit, de aard van het produkt (plaat, coil, draad), de gevraagde hoeveelheden, de dikte of diameter van het draad en de verpakking.

Filame trekt ook de aandacht van haar afnemers op het feit dat zij, indien nodig, afhankelijk van wijzigingen in de prijs van materialen en het tijdstip van levering, haar prijzen kan moeten aanpassen in verhouding tot het tijdstip van de bestelling.