Op weg naar een daling van de staalprijzen?

Terwijl de staalprijzen tot maart stegen, stabiliseerden zij zich in april en daalden zij licht in mei.

Is dit het begin van een algemene trend op langere termijn? Het is nog te vroeg om dat te zeggen.

De verschillende staalleveranciers die in het Filame-panel zijn opgenomen, hebben een daling van de orders voor deze producten in de afgelopen vier weken gemeld.

Zij verklaren dit enerzijds door een automarkt die duidelijk terugloopt, met name door het tekort aan onderdelen.  Ook andere factoren, zoals de oorlog in Oekraïne en de langdurige blokkering in China, waardoor veel bedrijven tot stilstand zijn gekomen, worden genoemd als factoren die enige invloed hebben.  Dit alles heeft geleid tot een daling van de vraag, die een neerwaartse invloed heeft gehad op de prijzen.

Terwijl warmgewalste breedband in maart en april tussen 1330 en 1450 euro per ton werd verhandeld, lagen de prijzen in april meer in de buurt van 1200 euro per ton. Voor koudgewalst breedband ligt de prijs net onder 1300 euro/ton.  Draad volgt dezelfde trend.  Natuurlijk moet men letten op de gewenste kwaliteiten en hoeveelheden, die ook van invloed zijn op het prijsniveau.

Het is op dit moment niet mogelijk te zeggen of de prijzen van roestvrij staal dezelfde richting zullen volgen.  De staalcomponent mag dan wel dalen, maar de legeringstoeslag, die momenteel ongeveer 60% van de prijs uitmaakt, was in mei opnieuw sterk gestegen.  De prijzen van roestvrij staal zijn derhalve veel meer gekoppeld aan de ontwikkeling van de prijzen van nikkel en chroom, waarvoor de vraag zeer groot blijft.