Wat kunnen we nog voorspellen inzake de evolutie van de prijzen van staal en roestvrij staal?

Om haar klanten regelmatig te informeren over de ontwikkeling van de materiaalprijzen, en met name van de prijzen van staal en roestvrij staal, vraagt Filame haar panel van leveranciers regelmatig naar hun prognoses over de ontwikkeling van de prijzen in de komende weken en maanden.

Zoals Het Staaljournaal meldt, hebben de gebeurtenissen in Oekraïne chaos veroorzaakt op de staalmarkt.  Dit werd nog verergerd door de problemen met nikkel op de LME, die leidden tot een opschorting van de nikkelprijs.  De handel werd pas eind vorige week hervat.  Tegelijkertijd hadden deze gebeurtenissen ook een aanzienlijk effect op de energieprijzen en derhalve op de produktieprijzen van staal, roestvrij staal en aluminium, voor de produktie waarvan grote hoeveelheden energie nodig zijn, ook al was de opwaartse tendens van de energieprijzen begonnen met de gebeurtenissen in Oekraïne.  Ook de aluminiummarkt wordt sterk getroffen.

In dit verband houden verschillende staalfabrieken de prijzen hoog en bieden zij verlaagde tonnages aan voor hedging-doeleinden.  Daar komt nog bij dat sommige kopers, vooral zij die hun voorraden in de voorgaande maanden na de moeilijkheden van vorig jaar niet hebben aangevuld, materiaal proberen te bemachtigen uit vrees dat het later opraakt, hetgeen een effect heeft op de vraag dat ook de prijzen opdrijft.

Het is dan ook moeilijk om met een redelijke mate van zekerheid de ontwikkeling van de prijs van staal en roestvrij stalen materialen en de beschikbaarheid ervan te voorspellen.  De prijzen worden vaak van dag tot dag vastgesteld naar gelang van de beschikbaarheid en er is vaak geen mogelijkheid om verbintenissen in dit verband aan te gaan voor perioden van meer dan 24 uur.

Het leverancierspanel van Filame meldt een prijsstijging van 410/430 euro per ton staal.  Voor verenstaaldraad liggen de stijgingen rond de 450 euro per ton.

Wat roestvrij staal betreft, is de legeringstoeslag in maart weliswaar blijven stijgen, maar het effect van de nikkelcrisis op de LME is nog niet in de prijs tot uiting gekomen.  Het is wachten op de indicaties voor april en mei, wetende dat de prijs van de legeringstoeslag maandelijks wordt vastgesteld.  Niettemin zal de stijging van de staalprijs reeds een invloed hebben op de prijs van roestvrij staal, waarvan het staalaandeel tussen 40 en 50% van de totale prijs vertegenwoordigt.

In dit verband geeft Filame aan dat haar prijsaanbiedingen onderhevig zijn aan de ontwikkeling van de prijs van het materiaal en dat, afhankelijk van de datum van de bestelling ten opzichte van de datum van de aanbieding, Filame haar prijzen mogelijk zal moeten herzien aan de hand van de aankoopprijs van het materiaal op diens leveringsdatum.

Ontdek onze producten