Evolutie van de materiaalprijzen (staal, draadstaal, roestrvrij staal, etc.) in de komende weken

Volgens haar verschillende leveranciers en de leveranciers die zij vorige week op de BLECH in Stuttgart heeft ontmoet, Filame is van mening dat verdere stijgingen van de materiaalprijzen te verwachten zijn, met name voor bandstaal (plaat en coil):

  • Voor staal (veren- en niet-verenstaal) zou de verhoging 250 euro tot 300 euro per ton bedragen vanaf januari 2022.
  • Voor 304 roestvrij staal wordt een stijging van ongeveer 700 euro/ton verwacht vanaf week 45.
  • Voorts blijft voor 301 en 304 roestvrij staal de legeringstoeslag (waarvan de prijs wordt vastgesteld op de dag van levering) stijgen en de prijs van deze materialen opwaarts beïnvloeden.  Deze stijging is hoofdzakelijk te wijten aan de stijging van de prijs van nikkel.

De verschillende door Filame geraadpleegde leveranciers kunnen de duur van de opwaartse beweging niet voorspellen en evenmin aangeven wanneer de prijzen zich zullen stabiliseren.

De levertijden blijven relatief lang.  Filame dringt er daarom bij haar afnemers op aan hun bestellingen voldoende van tevoren te plannen, zodat Filame kan blijven anticiperen op haar aankopen en de levertijden zo redelijk mogelijk kunnen blijven.