De prijzen van grondstoffen, levertijden en de aanbevelingen van Filame

De prijzen van grondstoffen (staal, RVS, aluminium en speciale legeringen) blijven stijgen en levertijden worden langer. Wat kunnen we verwachten en wat zijn de aanbevelingen van Filame?

Sinds het 3e kwartaal van 2020 is de prijs van grondstoffen, of het nu gaat om staal, roestvrij staal, aluminium of speciale legeringen, aanzienlijk gestegen. Tegelijkertijd zijn de levertijden flink gegroeid.

We vragen onze klanten aandacht te besteden aan de aanbevelingen die Filame aan het einde van deze nieuwsbrief doet. Uit de meest recente prognoses van alle spelers in de sector blijkt inderdaad dat er geen einde komt aan deze situatie.

Prijsverhoging

De volgende grafiek voor warmgewalst staal laat de omvang van de stijging zien.

Op het vlak van roestvrij staal stijgt ook de legeringstoeslag (dat wil zeggen de kostprijs van het aandeel nikkel en chroom) die elke maand varieert sterk, waardoor de prijzen van roestvrij staal, in alle kwaliteiten, recordniveaus bereikten.

De prognoses voor augustus en september laten een aanhoudende stijging zien.

In dit verband moet er rekening mee worden gehouden dat de prijs van de extra legering die van de maand van levering is. Tussen bestelling en levering kunnen er dus prijsstijgingen zijn die fabrikanten zullen moeten doorrekenen.

Deze prijsstijgingen worden ook veroorzaakt door de sterke afhankelijkheid van de Europese markten van Aziatische producenten en de situatie op deze markten. Taiwan, Korea en China exporteren roestvrij staal niet meer of bijna niet meer naar Europa en de voorraden van Europese producenten zijn het laagst (zie details in de bijgevoegde Nieuwe Brief van Nova Trading).

Leveringstermijnen

De levertijden zijn extreem lang geworden. Voor roestvrij staal nemen de meeste producenten al geen bestellingen voor 2021 aan.

Daarbij komen nog de toegenomen vertragingen bij containerzendingen vanuit Azië (naast de prijsstijging van dergelijke zendingen). Om deze redenen is het niet ongewoon om leveringsvertragingen of zelfs annuleringen door sommige producenten of distributeurs te zien.

Speciale legeringen, zoals gealuminiseerd staal, Inconel, Nimonic, Elgiloy zijn zeer moeilijk te verkrijgen. Zie de Nova Trading News Letter hieronder voor meer informatie.

Aanbevelingen van Filame

Filame stelt alles in het werk om haar klanten zo goed mogelijk tevreden te stellen in functie van de beschikbaarheid van haar voorraden en die van haar leveranciers. Om de gevolgen van de situatie te verzachten heeft Filame een zeer groot leveranciersbestand ontwikkeld voor zowel de meest voorkomende staalsoorten als roestvast staal. Maar de voorraadstatus bij leveranciers is extreem laag, het is niet altijd gemakkelijk om materiaal binnen acceptabele deadlines te vinden.

Filame kan daarom momenteel noch de door haar klanten gevraagde leveringstermijnen noch het behoud van prijzen van de ene bestelling naar de andere of van de ene maand naar de andere garanderen. In het bijzonder zal Filame verplicht zijn de stijging van de materiaalkosten door te berekenen op basis van de materiaalvoorraden die zij op de markt kan vinden en de prijzen die zij van haar leveranciers krijgt.

Filame vraagt ​​zijn klanten om hun bestellingsprognoses voldoende van tevoren te sturen om hen de tijd te geven om het materiaal te vinden dat nodig is om aan hun behoeften te voldoen, terwijl ze te veel bestellen om de algehele situatie niet te verslechteren. Filame vraagt ​​haar cliënten niet te aarzelen om contact met haar op te nemen, zodat we samen de situatie kunnen analyseren en de beste manier van handelen kunnen bekijken.

Filame raadt haar klanten ook aan om direct na ontvangst van een aanbieding te bestellen om een ​​prijsverhoging tussen het moment van het aanbod en het moment van bestellen te voorkomen. De in een offerte aangegeven levertijden zijn naar beste schattingen van Filame gegeven, maar kunnen op dit moment niet worden beschouwd als een vaste verbintenis.

Dit is een nooit eerder vertoonde situatie waar alle aannemers zoals Filame mee te maken hebben en die buiten hun controle ligt. We publiceren regelmatig op onze website (www.filame.com) en op onze Linkedin-pagina (volg ons gerust op deze pagina) nieuws over de ontwikkeling van deze situatie.

Nova Trading Newsletter

Nova Trading News – EN – 06 07 2021